perjantai 1. lokakuuta 2010

Hieno puku päällä kohti yhteiskuntamme viimeistä päivää - cosplayn ekologisuus



Tämä aihe on kalvanut mieltäni hyvän aikaa, ja nyt kun on pari tuntia tyhjää aikaa enkä saa itseäni tekemään mitään tärkeää, voisin koittaa saada ajatuksiani kasaan ja kirjoitettua ylös.
Koen olevani hyvin ympäristövalveutunut. En osta aina uusia vaatteita vaan myös käytettynä, käytän julkisia, lajittelen roskat ja olen vegetaristi ja suosin luomua niin paljon kuin se on mahdollista taloudessa, jossa muut eivät ole täysin samalla näkökannalla. Aina löytyy parannettavaa, mutta voisin ehkä sanoa, että olen keskivertoa "vihreämpi", jos en käytännössä niin ainakin aatetasolla - tahdon kuormittaa luontoa mahdollisimman vähän, ja ahdistun helposti ympäristöä koskevista huonoista uutisista.

Sitten kuvaan iskee cosplay. Harrastus, jossa lähtökohtana on tehdä jatkuvasti uutta, vanhojen tekeleiden uusiokäyttö on usein vähäisempää kuin uusien tekeminen. Harrastajat polttavat rahaa kankaisiin, nauhoihin, vetoketjuihin, kenkiin, softikseen, kuka mihinkin - ja jokainen noista materiaaleista on pois luonnolta. Suurin osa kankaista on öljypohjaisia, samoin kuin muistakin materiaaleista, eikä öljyä ole rajattomasti. Juuri tänään Helsingin Sanomissa oli mielipidekirjoitus, jossa lainattiin useita raportteja, joiden mukaan öljyn vähentyessä rajusti yhteiskuntaan tulee suuri kriisi. Vuosikymmen vaihteli, mutta se on kauimmankin arvion mukaan hälyttävän lähellä - 2030. Maailman kulutushysteria on jatkuvassa nousussa, kaiken pitää kasvaa lisää ja enemmän, vaikka viime vuonna jo syyskuun tienoilla oli päivä, jolloin ihmiskunta oli käyttänyt luonnonvaroja sen verran, kuin maapallo vuodessa pystyy niitä tuottamaan. Eikä cosplay ole varmastikaan auttava tekijä, vaikka ei ole lähelläkään esimerkiksi autojen ympäristöhaittojen tasolla.
Materiaalisyöppö vs. metsäretken tulos
Tietysti cosplay onnistuisi myös mahdollisimman paljon luontoa ajatellen. Luomupuuvillakankaat ja esimerkiksi puu proppimateriaalina olisivat jo esimerkiksi juuri öljytilanteen kannalta helpottava tekijä, mutta se osaltaan sotisi cosplayn perimmäistä ideologiaa, joka on hiljalleen alkanut juurtua kattavasti myös Suomenkin skeneen, vastaan - lopputuloksen tulisi olla mahdollisimman lähellä alkuperäistä. Tämähän ei onnistu, jos hahmo on verhottuna raskaaseen, öljypohjaiseen kankaaseen ja aseena on ties mitä omalaatuisia sovelluksia, joita ei voi muuta kuin softiksesta lähteä taivuttelemaan. Voihan tietty hahmovalintoja tehdä myös ekologisuuden pohjalta, mutta kuinka monta hahmoa, tiedät, joka pukeutuu pelkästään metsän lehtiin tai muuhun ei-kuluttavaan materiaaliin?
Edeltävä teksti on hieman turhaa yleistystä, mutta siitä saa käsityksen tilanteesta. Ympäristöystävällinen cosplay on toki mahdollinen, sitä en kiellä, mutta se vaatii enemmän ajattelua, työtä ja luultavasti myös rahaa. Esimerkiksi myös casual cosplayt kuluttavat vähän, jos vaateparsia löytyy kirpputoreilta tai muuten käytettynä. Mutta cosplay on kuitenkin kuten melkein mikä tahansa harrastus - se kuluttaa. Toisilla enemmän, toisilla vähemmän, mutta se on fakta. Nyky-yhteiskunnassa melkein kaikki vie luonnonvaroja, ja ilman asenteenmuutosta se on viemässä meidät ojasta allikkoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti